giovedì 2 luglio 2015

Vodič za studiranje u Italiji, a i šire

Nova tema posle duge pauze, ovoga puta tekst koji pišem na osnovu kako profesionalnog iskustva (kao profesor italijanskog i sudski prevodilac), tako i životnog i nadam se da će biti od koristi mnogima pred kojima je bitna odluka koji fakultet i koju profesiju izabrati. Pokušaću da budem što jasnija i kraća, zato, krenimo logičnim redom!
Univerzitet u Bolonji, Photocredit: http://www.lackyimpianti.com

IZBOR ZANIMANJA, FAKULTETA I MOGUĆNOSTI STIPENDIRANJA

O ovome ne bi trebalo razmišljati nakon maturskog ispita, već mnogo ranije, pred kraj osnovne škole. Pre jednog od najvažnijih izbora u životu, postavite sebi pitanje šta želite da radite kada prođe bezbrižno studentsko doba i kakve su mogućnosti da sa tim fakultetom/profesionalnim zvanjem pronađete posao. Svedoci smo velike krize i nezaposlenosti, što rezultira nezadovoljstvom mladih stručnjaka za koje nema posla u oblastima za koje su se školovali. Da vas utešim ako spadate u tu kategoriju-i brojne mlade Italijane muči ista briga, naročito ako žive na Jugu Italije, pa je to razlog unutrašnjih migracija mladih stručnjaka sa Severa na Jug, a sve češće i odlaska u druge, razvijenije i bogatije zemlje, manje pogođene krizom od Italije. Zato je bitna odluka- gde i šta studirati.


Studentski život- Photcredit: Twitter

Dakle, pre svega, upitajte sebe: "Šta želim da radim kada porastem i da li ću s tim poslom moći sebi da obezbedim pristojan život?" Fakultet je velika investicija za svakog, pa iz odgovornosti prema sebi samima i prema roditeljima moramo jasno znati šta želimo i šta možemo. Idealno bi bilo kada bi se poklapali želje i talenti sa obrazovnom ponudom i zahtevima tržišta rada, ali pošto to nije slučaj, pokušajte da pronađete neki kompromis uzevši u obzir sopstvene želje, želje roditelja, intelektualne sklonosti i finansijske mogućnosti. Zapamtite vi ste ti koji na kraju donosite odluku, jer ćete samo tako znati da je ta odluka samo vaša- vaš lični izbor iza kojeg stojite, jer ne bi bilo dobro da jednog dana krivite roditelje što su odlučivali u vaše ime.
 Ako se opredelite za osnovne ili postdiplomske studije u Italiji, raspitajte se koji su najbolji fakulteti za vaš obrazovni profil. U vezi s tim, klik na link koji sledi vodi vas na rang listu najboljih državnih fakulteta za studije ekonomije, mada u Italiji postoje i brojni privatni i internacionalni fakulteti, poput svetski poznatog Bocconi u Milanu. A kakve mogućnosti nudi Bocconi, napisala je Jovana Arsić, uz detaljne informacije oko samog upisa, studentskog života u Milanu i o mogućnostima za građenje karijere.
 
Sapienza u Rimu, Photocredit: http://www.flcgilromaelazio.it/


Moje lično mišljenje je da fakulteti u velikim centrima poput Torina, Milana, Đenove, Bolonje pružaju više od onih u manje razvijenim regijama. Naravno, tu je i Rim sa svojim prestižnim fakultetima, ali ga nisam pomenula na početku, jer je život u Rimu izuzetno skup, što je za mnoge bitan faktor pri pravljenju finansijske konstrukcije za studije. Kada su finansije u pitanju, raspitajte se o mogućnostima stipendiranja od strane italijanskog Ministarstva za inostrane poslove i međunarodnu saradnju i o stipendijama koje nude sami Univerziteti i fondovi za mlade talente (naročito kod umetničkih obrazovnih profila).

Ipak, nemojte po svaku cenu pokušavati da studirate u inostranstvu, ukoliko isto obrazovanje možete dobiti u sopstvenoj zemlji. Često je bolje da kod nas završite osnovne studije, pa da upišete master van zemlje, naročito ukoliko se kod nas ne nude master studije za vašu željenu oblast ili profil.
Dobar izvor informacija su i studentski forumi na internetu, kao i mreže i organizacije bivših studenata, a razgovor ili prepiska s njima mogu vam biti i odlična vežba iz italijanskog jezika. 

UČENJE STRANOG JEZIKA I POLAGANJE MEĐUNARODNIH ISPITA

Studije u inostranstvu zahtevaju i napredno znanje stranog jezika na kojem se sluša nastava. Imajte u vidu da će vam sva predavanja biti na tom jeziku, a od vas se na usmenim i pismenim ispitima zahteva ne samo da pokažete svoje poznavanje jezika, već i da reprodukujete pređeno gradivo, rešavate praktične zadatke, učestvujete u stručnim diskusijama i pišete seminarske radove. Zato i nije slučajno što je preduslov za upis znanje jezika bar na B2 nivou. Osim jezika nastave, neophodno je da imate elementarno znanje jezika sredine. U praksi, na brojnim studijskim smerovima u Italiji možete izabrati da nastavu slušate na engleskom, jer taj jezik bolje poznajete i duže učite nego italijanski, ali morate posedovati i znanje italijanskog, bar na nivou A2-B1 radi svakodnevnog snalaženja.


Radna atmosfera tokom nastave, Photocredit: http://www.tgcom24.mediaset.it/

Idealno bi bilo da počnete s učenjem italijanskog 4 godine pre odlaska na studije u Italiji. Tokom prve godine učenja možete savladati elementarni nivo A1-A2, u toku druge B1, a treću i četvrtu godinu rezervišite za usavršavanje B2, eventualno C1 i stručne terminologije koju očekujete da ćete sresti tokom studija. Ako slušate nastavu na engleskom, s učenjem italijanskog počnite bar godinu dana ranije, jer možda po odlasku nećete imati puno vremena da se posvetite učenju jezika, a znanje jezika sredine je preduslov za obavljanje stučne prakse u zemlji u kojoj se taj jezik govori. A stručna praksa može biti odskočna daska za buduću karijeru, jer mnoge kompanije najboljim stažistima ponude stalno zaposlenje, što je kod nas, složićete se, znatno ređa pojava.

Da ne biste "napravili greške u koracima", raspitajte se na kom se jeziku sluša nastava na fakultetu koji želite da upišete i da li se za taj jezik kao dokaz njegovog znanja traže neke međunarodne diplome ili se uz prijemni ispit polaže i ispit poznavanja jezika. Od međunarodnih ispita za italijanski u Srbiji je moguće polagati CELI i CILS i oni se u celom svetu održavaju dva puta godišnje, a ne onda kada je nekom ekspresno potrebna diploma! Svaki nivo zahteva određenu pripremu u vidu treninga i simulacije ispita iz prethodnih ispitnih rokova (na raspolaganju sam vam za dodatna pitanja oko pripreme tih ispita). Bilo bi najbolje da na ispit izađete bar godinu dana pre odlaska na studije, kako biste sebi ostavili i jedan "rezervni" rok, u slučaju da ne uspete da ih položite prvi put. Isto važi i za ispite iz engleskog.  Ako odaberete da test poznavanja jezika polažete na samom fakultetu-možete uštedeti novac, ali ćete znanje i diplome koje imate na papiru svakako i istinski morati da dokažete.
 
PREDUPIS, PRIPREMA I PREVODI DOKUMENTACIJE, VIZNI REŽIM

Na sajtu Ambasade Republike Italije nalaze se sve informacije vezane za neophodnu dokumentaciju za predupis i studenteske vize (tip D). Traženu dokumentaciju počnite da prikupljate na vreme i naravno, dogovorite se oko prevoda sa sudskim prevodiocem. Pošto sam i sama studirala u Italiji, danas kao sudski prevodilac za italijanski jezik studentima prevodim po povlašćenoj "studentskoj" ceni i trudim se da im proces koji prethodi upisu i dobijanju vize olakšam praktičnim savetima i pravim informacijama. Najčešće objašnjavam kako i gde overiti dokumente Haškim apostilom, koji je obavezni deo procedure priznavanja isprava iz stranih zemalja. Početi na vreme je formula koja uvek funkcioniše, zato se raspitajte o terminima za predaju dokumentacije i sve što možete

Ukratko sam pokušala da vam dam neke smernice, a za sva dodatna pitanja na raspolaganju sam vam preko e-maila, telefona, Skype-a. Koračajte polako i sigurno ka ostvarenju svojih snova i ne zaboravite da je školsko i studentsko doba nešto najlepšse u životu. Zato, dajte svoj maksimum i prihvatite obaveze kao izazove.6 commenti:

 1. Odlican tekst koji ce koristiti svima koji imaju zelju da skolovanje nastave u Italiji. Svima savetujem da se oko svih pitanja, saveta, prevoda...obrate Olji, jer smo njenu profesionalnost, brzinu i ljudskost, moja porodica i ja imali prilike vise puta da vidimo.

  RispondiElimina
 2. Hvala puno, Tarja, na lepim recima. Ja cu rado pomoci svima koji imaju bilo kakva pitanja u studijama u Italiji i uvek cu biti na raspolaganju kvalitetnim ljudima koji znaju sta zele u zivotu!

  RispondiElimina
 3. Tekst koji mi je pomogao da napravim plan za prikupljanje dokumentacije za nastavak školovanja,jer je Olja JEDINA na mreži interneta bila voljna da nesebično podeli svoja iskustva,a samim tim i laka odluka da će ona biti sertifikovani prevodilac kojeg ću angažovati za prevode.Saveti korak po korak i konstantna pomoć oko svega.Nisam zažalila što sam jednog dana naišla na ovaj tekst.Zahvaljujući njoj evo mene u Italiji! Olgice veliki poljubac iz Rima!

  RispondiElimina
 4. Koristan tekst za sve one koji nameravaju da se školuju van granica...

  RispondiElimina
 5. DA LI VI CERTIFIKUJETE PREVOD DIPLOME SA BOCCONIJA OSNOVNE STUDIJE IZ ITALIJE

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Poštovani ili poštovana, ja sam sudski prevodilac i prevodim diplomu, dakle, od mene dobijate zvanični overeni prevod sa pečatom sudskog prevodioca. Priznanje, odnosno nostrifikacija, vrši se kod nadležnog državnog tela koje je zaduženo za kvalifikacije stečene u inostranstvu. U tu svrhu potrebno je prevesti diplomu i dodatak diplomi.

   Elimina