martedì 21 agosto 2012

Istine i zablude da je italijanski lak jezik

Pre nego što počnu da uče italijanski jezik, mnogi veruju da je lak i da će ga savladati za par meseci. Snaga reklame, mediteranski duh i par izraza koji se nauče iz priručnika za putnike namernike ne čine osnovu jednog stranog jezika. Pre nego što počnete da učite italijanski, morate znati s kakvim teškoćama možete da se suočite i šta vas očekuje na početnom nivou ili kasnije. Krenimo redom, pokušaću da demistifikujem šta je u italijanskom jeziku lako, a šta teško.

1. Fonetski sistem- lak. Ako naučite pravila čitanja i pisanja, neće biti problema. Čitaćete i pisati onako kao što je napisano, a da vam neće biti teško potvrđuje i nepisano pravilo da se u italijanskom pojednostavljuje sve što je teško za izgovor. Ako prepoznate otvorene i zatvorene vokale, ako naučite da se grafički akcenat piše samo na oslednjem slogu i čitanje konsonanata na osnovu položaja, kao i duplirane konsonante, bez problema ćete čitati i ono što ne razumete šta znači.

2. Članovi- lako ako naučite pravila, ali i teško s obzirom da govornici srpskog jezika ne osećaju članove kao nešto što je prirodno, već ih izostavljaju jer u našem jeziku ne postoje. Linijom manjeg otpora mnogi me pitaju "A da li će me u Italiji razumeti ako zaboravim članove?" Moj odgovor je, da, hoće ali ćeš biti smešan kao Vujadin Boškov.

3. Nepravilni glagoli u prezentu- nema tu šta da se diskutuje, nepravilni oblici se moraju naučiti. Recimo dešavalo mi se da pojedini menjaju glagol "andare" kao da je pravilan. U tom trenutku moje logično pitanje je :"Da li ja vama predajem italijanski ili portugalski?"

4. Spajanje predloga sa članom odnosno "preposizioni articolate"- ako ste naučili određene članove i ako se ne dvoumite koji upotrebiti, lako ćete savladati kako se spajaju sa predolozima. 

5. Pomoćni glagoli i građenje složenih glagolskih oblika- ima tu logike, ali i pravila. Jeste velika greška upotrebiti neodgovarajući pomoćni glagol, jedino što može da vas uteši je da i famozni Frančesko Toti, nazvan "Princ Rima" nije "sam sa sobom", kada su pomoćni glagoli u pitanju. Neću citirati njegove fraze da ih ne biste tako i zapamtili.

6. Prošli particip- nepravilni oblici- ako ih naučite jednom, znaćete ih uvek. Ako ih ne naučite, greške će biti neminovne. Ima ih prilično, ali malo truda na nivou A1 vredi puno, jer cete izbeći greške na kasnijim nivoima.

7. Ako pričate na italijanskom, zaboravite srpsku i englesku sintaksu, zaboravite španske serije i mnoge stvari što znate iz drugih jezika, jer je velika mogućnost da napravite grešku. Evo nekih primera!

8. Koristite svaku priliku da jezik slušate, da posmatrate njegove govornike, njihovu mimiku, pokrete, reakcije. I u njima je duh jezika, a jezik je živ, menja se s vremenom, svaki govornik mu daje svoj lični pečat. Ipak, ne kopirajte druge, već se trudite da i sami budete originalni.

Ovih osam pravila sasvim su dovoljna za početnike.Ukoliko ste vi takođe zapazili da vam je nešto naročito lako ili teško, potrudite se da svoja iskustva podelite s nama na fan stranici.

Voli vas vaša profesorka!
Skype: oljafiore



Nessun commento:

Posta un commento