domenica 14 settembre 2014

Ucenje italijanskog jezika- on line

Konačno- učenje italijanskog on line

Current mood:working
Ponovo vam predstavljam tekst koji je do sada imao najveći broj čitalaca. Od vremena kada je objavljen, do sada, veliki broj učenika se uverio u efikasnost nastave preko Skype-a i uštedu u odnosu na klasične individualne časove. Ovaj tekst delim ponovo, jer su u njemu odgovori na sva pitanja koja mi postavljate u vezi s časovima preko Skype-a. Konkretna iskustva učenika opisala sam u ostalim tekstovima.
Posle pažljivih konsultacija sa kolegama koji takav vid nastave već praktikuju u brojnim evropskim zemljama, odlučila sam da ga primenim i sama, jer on line učenje ima mnoge prednosti u odnosu na škole stranih jezika ili privatne časove. Primer uspešnog projekta on line nastave italijanskog jezika je ILUSS(http://www.iluss.it/sito_it/index.html), namenjen kako onima što uče prvi put italijanski kao strani jezik, tako i svima onima koji žele da ga usavrše.


Zbog toga ću vam ukratko predstaviti svoj novi projekat i pokušati da odgovorim na najčešća pitanja.

1. Šta je potrebno za on line kurs italijanskog jezika?

- Stabilna internet konekcija, Skype i slušalice sa mikrofonom, ako želite, možete koristiti i web kameru. U dogovoru s vama i prema vašim potrebama, predlažem vam udžbenik i dinamiku kursa. S obzirom da u on line učenju 70% uspeha zavisi od vašeg samostalnog rada, nastavnik ima zadatak da vam pomogne u savladavanju onih 30%, odnosno da vam bolje objasni gramatičke strukture, fonetiku i vokabular. Stoga je dovoljno održavati kontakt sa profesorom 2 do 3 puta nedeljno od 45 ili 60 minuta. Na yahtev učenika moguće je održavati i časove od 90 minuta, mada lično smatram da nakon 60 minuta popusti koncentracija, a samim tim čas više nije toliko efikasan. Naravno, ukoliko neko ne uspeva da savlada sam zadate didaktičke jedinice, onda može tražiti više časova on line ili ukoliko vam je potrebno da dostignete određeni nivo u kraćem roku.


2. Koje su prednosti on line učenja?

- Nije potrebno da posećujete škole ili klasične privatne časove. Učite iz svoje kuće i u terminima koji vama odgovaraju, u dogovoru sa profesorom/tutorom. Dobijate besplatno većinu didaktičkih materijala, pojedine udžbenike i gramatike, kao i besplatnu kontrolu urađenih zadataka putem elektronske pošte. Naravno, dolazite u dodir sa brojnim autentičnim materijalima kao što su pesme, edukativni filmovi, vežbe izgovora i dikcije i korišćenje italijanske tastature, što će vam dodatno olakšati da savladate italijansku grafiju i pravilno pišete reči. Možete se nalaziti u bilo kom delu sveta i raditi s profesorom koji se nalazi ko zna koliko kilometara daleko od vas. Možete učiti iz kuće, kancelarije, sa letovanja, bitno je da imate stabilnu internet konekciju.

Takođe, ukoliko ste stidljivi i ukoliko vam iz nekog drugog razloga ne odgovara nastava 1 na 1, preko Skype-a nema svih onih efekata koji mogu postojati kada se sa nekom osobom nalazite u istoj prostoriji.

3. Kako mogu da se upišem na on-line kurs?- Ako ste zainteresovani, možete mi se javiti na elektronsku poštu: oljafiore@yahoo.com ili preko my space profila i ukratko napisati zbog čega želite da učite italijanski i koji nivo znanja želite da dostignete. Nakon toga biramo literaturu i ugovaramo dinamiku kursa (npr- Nivo A1-A2 radi studiranja u Italiji, udžbenik "Piazza Navona", 3x60 minuta nedeljno u roku od 4 meseca možete savladati nivo A2).

4. Koje su cene on-line kurseva?

-  Cene zavise od nivoa i samih specifičnosti kursa, kao i tržišta kojem su namenjene (nacionalno, zemlje bivše YU ili internacionalno). Ukoliko radite u paru sa još jedim članom porodice ili prijateljem, plaćate cenu kao kada se radi "jedan na jedan". Ako zakažete i uplatite 10 časova, jedanaesti dobijate gratis kao poklon od mene. Uplate se vrše na tekući račun- dinarski iz Srbije ili devizni iz inostranstva, ili pitem Western Uniona, a po njihovom prispeću počinjemo kurs.


5. Kako izgleda jedan čas?

- Svako ko je zainteresovan za on line učenje ima mogućnost da "prisustvuje" probnom času, odnosno demonstraciji nastave u trajanju od 15-30 minuta. Probni čas je besplatan. Takođe, nastavnik pravi plan nastave prema individualnim potrebama polaznika i u njemu precizira koje delove didaktičkih jedinica polaznik prelazi i vežba sam, a koje uz njegovu pomoć. Za svaku pređenu didaktičku jedinicu polaznik dobija ocene i savete kako da poboljša svoje lingvističke sposobnosti.

Ukoliko imate još pitanja, slobodno mi pišite!


Podaci o nastavniku

Ime i prezime: Olgica Andrić
Zvanje: Profesor italijanskog jezika i književnosti( Filološki fakultet Beograd 2002), Insegnante d'italiano agli stranieri (L2)- Università "Dante Alighieri"- Reggio Calabria 2001.

Stalni sudski prevodilac za italijanski jezik
e-mail: oljafiore@yahoo.com
Skype: oljafior
e

1 commento: