domenica 25 giugno 2017

Profesija prevodilac: osam saveta za bolje poslovanje



I vi ste prevodilac ili u budućnosti nameravate da se bavite prevodilačkim poslom? U seriji tekstova pod nazivom „Profesija prevodilac“ pokušaću da vam dam neke korisne smernice, koje će vam bliže i vernije opisati ovu profesiju, jer, što imate realniju sliku svog posla, biće realnija i vaša očekivanja.


Pre četiri godine položila sam zakletvu za sudskog prevodioca za italijanski, a pre dve godine za portugalski. Od tada se moj život promenio. Na bolje ili na gore, zavisi od tačke gledišta s koje sve to posmatrate. Hvala Bogu, posla ima, s druge strane, prinuđena sam da „balansiram“ sve ostalo i ispunim sve što se od mene očekuje ili što sama od sebe očekujem. Naravno, nije sve tako jednostavno: uglavnom- kratki rokovi za izradu prevoda, rad noću, prepoterećenost i briga da li ću ispuniti rokove, komunikacija sa različitim osobama, jurenje klijenata neplatiša i još mnogo toga...učiniće da se i vaš život u nekim momentima pretvori u pakao! 

Sasvim slučajno pronalažim u supermarketu "svoj" prevodilački projekat

 
Posledica svega toga je pad imuniteta, konstanti osećaj premora, greške i propusti, „burn-out“ sindrom i neefikasnost, odnosno nemogućnost da se koncentrišete i posvetite poslu na način koji se od vas očekuje. Ako verujete da niste u toj priči i da vam se takve stvari ne dešavaju, ipak pročitajte tekst do kraja. Iz iskustva vam prenosim- to se svakom prevodiocu bar jednom godišnje desi, a to je znak da vam je potreban odmor i privremena „detoksikacija“ od posla, kompjutera i uobičajene radne sredine. 


Šta ćete uraditi da biste poboljšali efikasnost? Da li ćete odmah otići kod lajf kouča na par sesija da vam „bustuje“ samopouzdanje? Da li ćete se požaliti porodici, prijateljima, bliskim kolegama? Da li ćete pronaći neku individualnu formulu koju možete primeniti, a koja se izdvaja od opštih i generalno korišćenih? Šta god da uradite, ako funkcioniše na duže staze, znači da ste pronašli rešenje, a ako je dejstvo samo trenutno, preispitajte još jednom vaše probleme i potražite neko drugo rešenje. 

Sudski tumač na Veričinoj i Karlosovoj svadbi u Opštini Čukarica, Beograd

Ja ću vam u nastavku dati osam saveta koji su plod mog petogodišnjeg iskustva rada „u tri smene“, a kojima se trudim da budem dosledna u poslednje vreme, mada, sigurno i sami znate, teško je uvek biti dosledan i pridržavati se svih tih pravila:


1. Dobra organizacija je majka uspeha! Ne dopustite da posao upravlja vama, već vi upravljajte poslom. Prvi korak je pisanje dnevnog plana obaveza: napravite precizan plan koliko i šta ćete tokom jednog dana uraditi, predvidite koliko vam je za to vremena potrebno i trudite se da taj plan ispoštujete. Da li ćete napisati na papiru ili u nekoj smartphone, zavisi od vaših preferencija. Ali, budite uvek realni, jer ako postavite sebi ciljeve koji prevazilaze vaše realne kapacitete, bićete izloženi dodatnom nepotrebnom stresu. Na primer, ako prevodite neki marketinški tekst, koji mora da zvuči sjajno i efektno i na ciljnom jeziku, posvetite mu više vremena za „doradu“. Isto važi ako radite prevod s puno novih termina, dajte sebi više vremena, jer će vam sigurno biti potrebno za pronalaženje adekvatnih rešenja.

I u tom dnevnom planu ostavite neku „rupu“ jer ne ide uvek sve po planu. Posebno kada iskrsne neki hitan prevod. U tom slučaju je korisno da imate, recimo, trodnevni plan obaveza, na osnovu kojeg ćete znati da li imate dovoljno „rupa“ da ubacite hitne prevode ili ne. Ako je odgovor negativan, umesto da odbijete klijenta, preporučite mu ili taj posao poverite nekom kolegi/nici od poverenja s kojim/kojom sarađujete i za čiji prevod ste sigurni da će biti na nivou koji i sami pružate. Nećete tako izgubiti klijenta, već ćete steći dodatno poverenje jer ga ne ostavljate „na cedilu“, već mu dodatno uštedite vreme koje bi potrošio kada bi sam tražio nekog drugog.

2. Motivacija i demotivacija. Mnogo je danas motivacionih govornika i verujem da ih vredi poslušati i čuti različita mišljenja, naravno, prihvatiti ono što mislite da bi funkcionisalo u vašem slučaju. Ali sve to iziskuje dodatno vreme i dodatne informacije, a vi vremena nemate, dok vam je informacija puna vreća! Šta u tom slučaju da uradite? Jednom prilikom moja koleginica iz srednje škole, Anita, koja piše blog o izazovima roditeljstva roditelja blizanaca, napisala je da, kada vam fali motivacija, pomislite „ako ovo ne završim u tom i tom roku, doći će mi na vrata izvršitelji“. Surovo ali efikasno. Nadam se da nećete morati da ponavljate tu de/motivišuću rečenicu, ali, kad se mora, bolje i to nego da neispoštujete rok.


3. Eliminisanje loših navika. I to zvuči kao naučna fantastika, zar ne? Mi nekoga učimo kako da se odrekne loših navika, a sami radimo noću, malo spavamo, hranimo se kad stignemo i šta stignemo. U tome i jeste suština- trebalo bi da nam zdravlje bude ispred posla i zato je bitno da steknemo neke zdrave navike i način ishrane, fizičku aktivnost prilagodimo poslovnim izazovima. Zato, donesite pametne odluke. Pre svega, prilagodite ishranu. Ne primenjujte instant dijete sa interneta ili sveopšte trendove u ishrani, već, ako niste sigurni šta vam najviše odgovara, obratite se nutricionisti sa iskustvom u državnoj zdravstvenoj ustanovi ili kod proverenog privatnika. Danas se, nažalost, svako predstavlja kao nutricionista i savetnik za zdrave stilove života, a kada ga pitate da li mu je to profesija, reći će vam da je po obrazovanju nešto stoto, ali, Bože moj, pročitao je par knjiga i veruje da ima više znanja nego oni koji su završili fakultet i koji se godinama bave tim poslom i to u zdravstvenoj ustanovi. Takvi lažni nutricionisti će vam preporučiti neke preparate koje valjaju po MLM sistemu i time je njihov cilj ispunjen. Svoje iskustvo po pitanju promene načina ishrane vrlo detaljno je opisala italijanska blogerka Iris Tinunin. Neki opšti saveti koje svi možete primeniti su sledeći: 


- Pijte dovoljno vode. Ako se zanesete u poslu i zaboravite da pijete vodu, da se to ne bi desilo, instalirajte aplikaciju na telefon koja vas podseća da morate unositi tečnost.


- Izbacite anti-hranu: gazirane i energetske napitke, slane i slatke grickalice, prekomerne količine kafe. Zamenite ih svežim voćem i povrćem, prirodnim sokovima, umesto kafe pijte biljne i voćne čajeve, zeleni ili crni čaj kada vam je potrebno da vas nešto drži budnima ili skuvajte kakao bez dodatka šećera. Trudite se da sami pripremate hranu i napravite nedeljni plan ishrane za celu porodicu, da ne biste dodatno trošili vreme za nabavku namirnica. O optimizovanju u kuhinji pisala sam u prethodnom članku. 

Opuštanje i fizička aktivnost na moru: učim kako se upravlja rekreativnim "sit on top" kajakom

 4. Kretanje vas pokreće! Ako nemate dovoljno vremena za odlazak u teretanu ili treninge, trudite se da se krećete oko sat vremena dnevno. Brzi hod od kuće do posla, šetnja u prirodi, odlazak u nabavku, sve to brzim koracima, imaće pozitivno dejstvo na vas. A ako možete da se organizujte, provedite bar 3 sata nedeljno na nekoj aktivnosti koja nije previše zahtevna, a prija vam, poput planinarenja, vožnje bicikla, veslanja, plesa, raznih sportova. Raduje me činjenica da i sportski objekti izlaze u susret savremenim profesijama, te je tako u Novom Sadu otvorena teretana koja radi 24 sata, ali je svakako bolje da kada ne radite provodite što više vremena napolju, pa možete otići u besplatne teretane koje su postavljene na nekoliko mesta u gradu. Ako bi vam pored kretanja treninzi bili dodatna obaveza, vežbajte kod kuće ili se posvetite svom omiljenom hobiju, koji vas opšta i udaljava od posla.

Opuštajuća šetnja uz Dunav u zimskom periodu


5. Uživajte u plodovima svog rada! Konačno ste završili projekat, dobili novac i sada je vreme da sebe na neki način nagradite. O da, prvo platite račune i ostale obaveze, jer to ne može da čeka. Kada namirite državu i druge, ako vam nešto pretekne, kupite sebi neki simboličan poklon, koji će vas podsećati na uspešno završen projekat, ili pametno uložite novac u nešto što vam je neophodno (uređenje poslovnog ili životnog prostora, kupovima sredstava za rad itd..) ili, poklonite sebi odlazak kod frizera, kozmetičara, na masažu, izlet u prirodu i slično. I ne zaboravite da po završenom projektu najpre pozovete klijente koje ste „odložili“ jer ste bili zauzeti i prijatelje i kažete im da ponovo imate vremena i potrudite se da članovima porodice nadoknadite ako ste ih bili zapostavili. 

Odlazak sa prijateljima u Beograd na koncert omiljenog benda "Sabaton"

 6. Vreme se ne može kupiti novcem! Ali se može nešto što će vam uštedeti vreme. Možete, na primer, platiti profesionalnu spremačicu za sređivanje stana, naručiti hranu iz sve popularnijih lanaca domaće „spore“ hrane, ako vam nije do kuvanja ili pozvati frizerku od poverenja u stan da vam sredi frizuru umesto da odlazite u salon na drugom kraju grada! Ovde je optimizacija ključna reč, dakle, osim vremena, optimizujte i svoje potrebe!


7. Ne odlažite godišnji odmor! Planirajte ga mesecima ranije. Ako želite da idete na more, uplatite aranžman za novu sezonu čim agencije izbace ponudu jer ćete tako dobiti dodatne popuste i nećete biti pod stresom da o tome razmišljate nedelju dana pred sam odmor. Obavestite o terminu godišnjeg odmora poslodavce i klijente, a dok ste na odmoru, odgovarajte na mejlove i radite samo ono što je zaista hitno i samo i jednino za poslodavca kod kojeg ste u radnom odnosu. Ako ste samostalni preduzetnik, jednostavno, napišite da ste na godišnjem odmoru i uputite klijente na kolege od poverenja, o kojima sam pisala u tački 1. Tokom odmora trudite se da se potpuno distancirate od posla, ali nemojte ignorisati klijente. Kada se vratite sigurno će vas dočekati gomila posla, ali ćete i vi biti preporođeni i mnogo brži, efikasniji i izdržljiviji. 

Plaža Sarakiniko u blizini Parge, Epir, Grčka- idealna za opuštanje i odmor od posla

 8. Budite član tima! Sarađujte s kolegama, imajte mrežu saradnika na koje možete da uputite klijente kada vas pitaju za preporku za prevodioca na neki drugi jezik. Viđajte se povremeno s kolegama, ako delite zajednička interesovanja, posetite zajedno neki koncert, utakmicu, bioskop....Kolege će vas najbolje razumeti jer i one prolaze kroz to što vi prolazite. Podelite znanje i iskustva, ne čuvajte ih ljubomorno samo za sebe. I kada ste „samostalan strelac“, napravite svoj stalni tim. Ne gledajte druge kao konkurenciju, jer ste sami sebi najveća konkurencija i od vas samih najviše zavisi hoćete li i koliko posla imati.

Deo tima "Prevodilačkog srca"- Jelena Stepanov Attisano, Vesna Vidić, Olgica Andrić, Jelena Vuleta i Katja Đekić

  Drage kolege, značilo bi mi da i vi podelite vaša iskustva na ovu temu. Takođe, ako je neko zainteresovan da ovaj sadržaj podeli na svom portalu, sajtu ili blogu, molim ga da me kontaktira preko kontakt forme pre re-objavljivanja. Uživajte u letu i unosite dovoljno tečnosti!

Nessun commento:

Posta un commento