martedì 29 settembre 2015

Učenje italijanskog jezika u Italiji- kratak vodič za nezaboravno iskustvo

Kada vidite naslov, verovatno ćete pomisliti zašto nisam napisala ovakav tekst na početku “sezone”, kada se planiraju letnji odmori i eventualna studijska putovanja. Za sve postoji razlog, a moj je da vam dam dovoljno vremena da razmislite, istražite šta vam se nudi i eventualno, konkurišete za neku od stipendija koje nude škole italijanskog jezika u Italiji, ali i da imate dovoljno vremena za pravljenje finansijske konstrukcije za takvo putovanje, jer mesec dana učenja jezika u stranoj zemlji, odmah da vam kažem, uopšte nije povoljno. 
 
Takođe, želim da istaknem da ovaj tekst nije sponzorisan, već da su svi podaci na osnovu mog iskustva i iskustva ljudi koje poznajem, a koji su pohađali neki od kurseva jezika u Italiji. Pošto u Italiji skoro svako selo ima školu jezika za strance- svaki vid promocije bi im dobrodošao, ali ja ne mogu da preporučim nekoga za koga ne mogu da tvrdim da radi dobro i kvalitetno, isto tako ne želim da prihvatim njihove “marketinške” uslove- jer većina škola nudi nastavnicima procenat ukoliko im pošalju određeni broj učenika. Ja nisam trgovac, već profesor italijanskog jezika i prema svojim učenicima imam takav odnos da im za uloženi novac pružam najbolje, pa mi nije interes da zaradim pedesetak evra jer će oni u nekoj školi u Italiji uplatiti kurs u vrednosti od 800 evra ili više za mesec dana (da ne pominjem troškove putovanja, smeštaja, hrane..), već da im predočim kakve su im mogućnosti da dobiju stipendiju, da pronađu školu koja ispunjava njihova očekivanja i da spoje lepo i korisno, kako bi proširili znanje i opštu kulturu. Odakle krenuti, pitanje je sad?
Na početku- definišite koji su vaši prioriteti. Da li želite da usavršite italijanski jer ga već studirate na Filološkom, ili ga učite u školi, na fakultetu ili kod privatnog profesora kao strani jezik, ili možda želite da se preselite u Italiju radi posla ili daljih studija. U skladu sa podelama pokušaću da vam dam što adekvatnije informacije.

Kako da pronađem adekvatnu školu?

Jedina merodavna institucija koja će vam preporučiti pouzdane škole jezika je Italijanski institut za kulturu u Beogradu. Obratite se Odeljenju za školstvo pri Institutu, zakažite sastanak, ponesite preporuke profesora, poslodavaca i ostalo što mislite da bi vam bilo korisno (diplome sa takmičenja, licence itd.) i raspitajte se da li postoji mogućnost da konkurišete za neku od stipendija koje te škole dodeljuju svake godine italijanskim institucijama u inostranstvu. Takođe, možete i sami kontaktirati škole koje nađete na internetu ili pitati svog profesora italijanskog za preporuku, naravno, ako između vas postoji međusobno poverenje ako znate da vam neće preporučiti “sponzorisanu” školu.


Ako studirate italijanski ili ste profesor italijanskog

Pravi izbor za vas su Univerziteti za strance u Sjeni, Peruđi i Ređo Kalabriji, na kojima se tokom cele godine organizuju kursevi za različite nivoe, a među docentima su brojni autori udžbenika italijanskog za strance, istaknuti lingvisti i stručnjaci za metodiku nastave. Univerziteti za strance su pouzdani jer na njima postoje kursevi za sve nivoe, pa ako već studirate jezik, bićete sigurni da ćete pohađati nivo u skladu sa vašim predznanjem i da će u vašoj grupi biti osobe iz celog sveta koje su na istom nivou, čemu će biti prilagođena i nastava. Stipendije koje nude uglavnom pokrivaju troškove kursa. Koliki su ostali troškovi najbolje je da se raspitate na studentskim forumima na internetu, ili kod osoba koje su već bile tamo. Univerzitet Dante Aligijeri u Ređo Kalabriji ima po celom svetu svoje promotere, koji će vam u ovom procesu biti kao “lični asistenti”, ili je bar takva Kristina iz Novog Sada, koja je studentima uvek dostupna za sve što ih interesuje i za svaku pomoć. Da je kvalitet nastave u Ređo Kalabriji na visokom nivou, potvrduću vam ja lično, jer sam na tom univerzitetu 2001. godine pohađala jednosemestralni specijalistički kurs za obuku nastavnika italijanskog kao stranog (“Corso di formazione dei docenti d’italiano LS”) i smatram da su mi znanja stečena na njemu mnogo pomogla da se razvijem kao nastavnik i dostignem znanje italijanskog na nivou maternjeg govornika (kolege profesori izvorni govornici tako tvrde, ja lično mislim da uvek može bolje).
Reggio Calabria, photo credit: http://www.italymagazine.com/
Na pomenutim univerzitetima se periodično organizuju i obuke za nastavnike, odnosno “Corsi di aggiornamento”, koji predstavljaju unapređenje znanja i upoznavanje noviteta u oblasti nastave jezika.2014. godine na takvom kursu u Peruđi boravila je koleginica iz Kikinde, Marijana Iličin, koja nam prenosi svoje utiske: “Nastava je trajala 3 nedelje i 80 časova je podeljeno na 3 modula (kultura, lingvistika, glotodidaktika). Predavači su pripremali nastavu i nastavne materijale. Teme i načini prezentovanja su bili različiti, a sama predavanja su bila više ili manje zanimljiva i primenljiva u praksi. Ocena nastave zavisi od individulanog očekivanja polaznika. Ja sam zadovoljna, jer razmena iskustava i znanja sa iskusnim predavačima, ali i polaznicima iz više od 20 zemalja, dakako doprinosi usvajanju novih i korisnih znanja. Smeštaj smo nalazili sami. Vrlo sam zadovoljna smestajem koji sam našla u reprezentativnom apartmanu na samo 100 metara od Unverziteta. Univerzitet je organizovao i obilazak grada, posetu Manastiru, Vinariji... U Peruđi sam bila i kao student nakon prve godine studija, te je bilo zanimljivo porediti iskustva od pre gotovo 25 godina. Naravno, da su  i znanje i očekivanje, ali i intimni doživljaj Italije, Peruđe i Univerziteta sasvim različiti. Veoma sam zadovoljna i prošlogodišnjim boravkom, ali bih Univerzitet u Peruđi pre preporučila studentima nego profesorima. Uvek bih se vraćala Peruđi i Univerzitetu u Peruđi, ali pre zbog kosmopolitskog duha nego zbog samih predavanja.”
Marijana Iličin sa kolegama iz celog sveta
 Osim na Univerzitetima za strance, adekvatni kursevi se mogu pronaći i u proverenim školama. Studentkinja italijanistike, Ivana Jovanović, opisuje svoje iskustvo iz Rima, gde je pohađala letnji kurs u školi “Scud’It” nivo B2:  “Odlučila sam se slučajno, tražila sam kurseve na internetu sa drugaricom, meni se svidela njihova ponuda. Smatram da sam dosta poboljšala konverzaciju, opustila sam se i mnogo lakše krećem da pričam, bez ustezanja da ću da pogrešim. Gramatiku sam već prešla na prvoj godini, tako da mi je to bilo poznato, ali mi je značilo da slušam profesore kojima je maternji italijanski, a mislim da sam malo poboljšala i dikciju. Kurs je trajao 3 nedelje. Nivo moje grupe je bio odgovarajući, bilo je osoba koje već godinama uče italijanski i zaista mi je bilo drago da mogu da čujem njih kako pričaju i naučim nesto.”
Ivana i Valentina sa diplomom škole Scud'It
 Ako ste zaljubljenik u Italiju

Onda je za vas najbitnije odabrati destinaciju, naravno i školu, kako biste spojili želju da usavršite italijanski i upoznate određeni italijanski grad ili regiju. Pri odabiru škole vodite se uputstvima koje sam vam na početku napisala, a ako to putovanje želite da iskoristite na najbolji mogući način, raspitajte se detaljno šta vam određena škola nudi (tražite da vam pošalju plan i program nastave, literaturu koju koriste, najbolju ponudu za smeštaj itd..), saberite troškove i otisnite se u avanturu. Nekada slike govore bolje od pisanih reči, pa vam dajem neke predloge u tom obliku. 
Firenca, photo credit: www.toscanaovunquebella.it


 
Venecija, photo credit: http://www.vivovenetia.com/

Taormina, Sicilija, photo credit: siciliacam.it


Ako nameravate da studirate, živite i radite u Italiji

Ako se već nalazite u Italiji, možete se opredeliti za besplatne ili vrlo povoljne kurseve koje za strance organizuju opštine ili mesne zajednice, jer je njima u interesu što brža integracija stranaca u lokalnu sredinu. Mada vam niko ne garantuje da će takvi kursevi ispuniti vaša očekivanja, jer imajte u vidu da su polaznici iz različitih delova sveta, sa različitim predznanjem i sposobnostima usvajanja novih sadržaja, a većina njih pohađa kurseve da bi položila nivo ispit koji im omogućava da produže boravak (“Carta di soggiorno”). Ovde su linkovani primeri tog ispita iz prethodnih godina. Moja učenica Svetlana, diplomirani tehnolog, koja se sa porodicom preselila u Vićencu, pohađala je jedan takav kurs, ali se po završetku opredelila da nastavimo časove preko Skype-a, kako bi se što bolje pripremila za polaganje ispita CILS za nivo B2. 
Procenat stranaca u Italiji po regijama i okruzima
Student iz Zrenjanina, Ivan, pohađa master na Politecnico di Milano i takođe savetuje osobama sa ograničenim budžetom da pronađu kurseve koje organizuje opština i koji su uglavnom besplatni, a i ulaganja u didaktičke materijale su minimalna. Obično profesori sve donose unapred pripremljeno učenicima, a sami predavači su često volonteri ili nastavnici u penziji. Prema njegovim rečima, postoje i “konverzacijski  klubovi”, gde izvorni govornici jednom nedeljno drže radionice za strance, na kojima je cilj da se što više komunicira. 

Naravno, ako nameravate da nastavite studije u Italiji na engleskom jeziku, većina visokoškolskih ustanova organizuje i tečajeve italijanskog. Za studije na italijanskom razmišljajte unapred, jer je za to neophodno znanje jezika na nivou primene (B2). 

Još neki (korisni) saveti

- Ako želite da učite jezik u inostranstvu, nemojte krenuti “od nule”. Potrudite se da u svojoj zemlji završite bar A2 nivo, jer će vam biti lakse i korisnije. Pripremite se da će predavanja biti od starta na italijanskom. Da li će vam predavač objasniti na nekom drugom jeziku ili prevesti reč koju ne razumete, zavisi od njega samog i njegovog poznavanja drugih jezika.
- Raspitajte se da li uz kurseve jezika škola organizuje i neke dodatne kurseve, kao što je italijanska kuhinja, istorija umetnosti, kreativno pisanje, pozorište itd...
- Smeštaj koji vam ponudi škola jezika nije uvek najbolji smeštaj. Povežite se sa italijanskim studentima i lokalnim stanovništvom i lokalnim turističkim operaterima, pitajte ih za savete i tražite od njih ponude i preporuke. Isto važi i za ekskurzije, jer će vam možda lokalne agencije ponuditi sadržajnije i povoljnije programe od onih koje nudi škola.
- Ako vam smeštaj obezbeđuje škola, insistirajte da stan delite sa osobama koje ne govore vaš maternji jezik ili neki strani jezik kojim već dobro vladate. Kada ste u Italiji, uvek komunicirajte na italijanskom, čak i onda kada niste sigurni “kako se to kaže”.
- Ako je željena škola u manjem mestu, raspitajte se postoji li javni prevoz i kakva je povezanost sa okolnim mestima i većim gradovima, jer ako su veze loše, a nemate sopstveni automobil, osećaćete se kao odsečeni od sveta.
- Ne očekujte da na svakom koraku i u svakoj kafani pronađete besplatni internet. Kupite italijansku SIM karticu za mobilni telefon onog operatera koji vam ponudi najpovoljniji prenos podataka.
-  Obavezno uplatite putno zdravstveno osiguranje. Pre putovanja posetite stomatologa i ako imate neki problem sa zubima, sredite to pre nego što krenete na put. U Italiji su stomatološke usluge izuzetno skupe.
- Zaboravite sve stereotipe. Italija nije skup opštih mesta, kako je najčešće predstavljena (kuhinja, muzika, ljubav, romantika, “dolce vita”). Prava Italija je spoj onog što tamo stvarno sretnete i načina na koji ćete to doživeti i zabeležiti u sećanjima.  
1 commento:

  1. Veoma koristan clanak, za svakoga po nesto :-) Mnogo mi se dopao Vas zakljucak: "Zaboravite sve stereotipe. Italija nije skup opštih mesta, kako je najčešće predstavljena (kuhinja, muzika, ljubav, romantika, “dolce vita”). Prava Italija je spoj onog što tamo stvarno sretnete i načina na koji ćete to doživeti i zabeležiti u sećanjima". U zivotu je sve individualno i neko ce za Italiji reci i dosta losih stvari dok ce oni sa vise optimizma prosto uzivati u ovoj predivnoj zemlji i uvek pronaci nacin da napreduju :-) Snezana.

    RispondiElimina