sabato 22 agosto 2020

Nastava na daljinu 1. deo: Vodič za preživljavanje u novoj školskoj godini

Pošto sam u prethodnom tekstu obećala da ću redovnije pisati i baviti se aktuelnim pitanjima, nastavi na daljinu želim da pristupim svestrano. Zato sam odlučila da na ovu temu napišem više tekstova i pokušam da podelim sa vama neka iskustva i saznanja i možda vam dam neke korisne ideje kako da se snađete u kandžama tog novog izazova.

Mnogi od vas s njim su se suočili prethodnih meseci, kada smo bili prinuđeni da se iz školskih prostorija preselimo u nekakve digitalne učionice. Pred početak nove školske godine povratak u normalno stanje i dalje je neizvestan, te moramo biti spremni na sve moguće opcije i sami imati nekoliko mogućih scenarija kako da sprovedemo plan i program i održimo kvalitet nastave uz instrumente na raspolaganju. Zato ovaj tekst posvećujem kako kolegama koji rade u osnovnim i srednjim školama, tako i nastavnicima iz škola stranih jezika, kojima je možda u startu lakše, jer rade s manjim grupama i imaju više slobode u pogledu kreiranja materijala, izbora udžbenika i platformi za držanje nastave.

 

Novi udžbenici i stare dileme

         Mnogi nastavnici italijanskog su s oduševljenjem dočekali nove verzije nekih starih udžbenika koji su odobreni za korišćenje u školama (Nuovo Espresso, Nuovissimo Progetto Italiano), odnosno novih programa za odrasle koji su doneli savremeniji i fleksibilniji pristup nastavi i živom jeziku (Via del CorsoIn Alto). To, međutim, nije baš usrećilo učenike i njihove roditelje, jer udžbenike ne mogu da naslede od starijih generacija. Koliko neko dobija kupovinom novog udžbenika umesto korišćenja starog, nasleđenog i verovatno ispisanog? 

 -          Osim novih papirnih izdanja udžbenika, korisnici izdanja Edilingua kupovinom dobijaju šifre za pristup digitalnoj platformi I-d-e-e. Ova platforma nudi velike mogućnosti i olakšava nastavnicima da šalju učenicima već pripremljene video zapise i mnoštvo dodatnih materijala, ali i da preko nje šalju kontrolne zadatke i zabavne materijale za usvajanje jezika, poput edukativnih igrica i enigmatike. Sopstvenom nalogu se pristupa preko mejla i pomoću koda koji se dobija uz knjigu, a korišćenje platforme je lako i jasno objašnjeno u uputstvima, dok će u slučaju bilo kakvih nedoumica na vaša pitanja odgovoriti korisnička podrška za nastavnike izdavača Edilingua i distributera u Srbiji, Educational Centre.

 -          Kreiranjem nastavničkog ili učeničkog naloga na sajtu izdavača, van gorepomenute platforme, moguće je, takođe, koristiti mnoštvo dodatnih besplatnih materijala za sve udžbenike koji su u ponudi. Zbog prelaska na nastavu na daljinu nastavnici su takođe dobili mogućnost da koriste digitalne knjige „libri sfogliabili“, koje se ne mogu štampati i deliti, ali ih je moguće koristiti u nastavi na daljinu putem deljenja ekrana. U ovoj sekciji možete koristiti i užbenik Nuovissimo Progetto Italiano 3, koji je, po mom mišljenju, mnogo bolji, savremeniji i kompletniji od starog i uskoro će se pojaviti u štampanom obliku.  

 Mogućnosti su, dakle, ogromne, mada, postoje i ograničenja, jer, na primer, kada se putem podeljenog ekrana pušta video, često je kod učenika kvalitet zvuka loš i slika se blokira. Na taj način smo sprečeni da u praksi realizujemo neke od ideja sa seminara i webinara, a koje su izvodljive u nastavi „in presenza“, odnosno, u razredu. 

 

 -          Alma Edizioni na svom sajtu takođe nudi mnoštvo digitalnih resursa, koji su pravo blago za one učenike koji se ne zadovoljavaju samo udžbenikom, već uvek žele da saznaju i uče i van časova, da vežbaju samostalno i da koriste ponuđene materijale, od audio fajlova, online vežbanja, do besplatnog video kanala Alma TV.

  -          Prelaz na nastavu na daljinu doveo je do potrebe da se kreiraju i interaktivne knjige, pa su mnogi izdavači ponudili svoja najpopularnija izdanja u e-book verziji na platformi Blinklearning, često po znatno povoljnijim cenama u odnosu na štampana, „fizička“ izdanja. Edukatori Alma Edizioni su tokom dva webinara demonstrirali korišćenje ove platforme i interaktivnih udžbenika. Ukratko, registracijom putem e-maila i kupovinom digitalne knjige, posedujete licencu za njeno korišćenje u narednih godinu dana. Prednost je i u tome što možete kupiti i ona izdanja koja se ne distribuiraju kod nas, a nedostatak može biti „rok trajanja“ i činjenica ipak nemate knjigu na papiru, koja, kada se jednom kupi, postaje vaše trajno vlasništvo.

-            Takođe, Scuolabook je još jedna platforma putem koje možete da kupite i koristite različita digitalna izdanja. Preko nje izdavači Loescher i Bonacci poslednjih godina nastavnicima italijanskog omogućavaju besplatno korišćenje svojih izdanja. Svom nalogu možete pristupiti sa različitih uređaja (PC, tablet, telefon) putem jednostavne aplikacije u kojoj uvek možete pronaći svoje digitalne knjige. Za audio i video fajlove, nažalost, morate se snaći na neki drugi način.   


Besplatni resursi i kako ih iskoristiti

 U nastavi na daljinu, svakako, možete kombinovati i druge resurse i alate, možete sami kreirati nastavne materijale ili ohrabriti učenike da sami pokušaju da naprave stripove, mape uma, infografike, mini web sajtove ili digitalne postere. U prethodnom periodu mnoge od tih alata upoznali smo tokom webinara za nastavnike, koje su organizovale brojne izdavačke kuće.

 -          Izdavačka kuća Casa delle Lingue objavila je na ovom linku prikaz besplatnih alata sa detaljnim uputstvima za njihovo korišćenje i idejama kako da ih upotrebite u nastavi. Ideja je zaista mnogo, a ono što nas ograničava da iskažemo svu svoju kreativnost je, nažalost, nedostatak vremena.

 -          Izdavač Ornimi Edition je od besplatnih resursa osmislio video gramatiku. Kreiranjem naloga na sajtu izdavača  dobijate sve epizode na mejl i možete ih koristiti sa različitih uređaja, slati putem mejla, Viber-a, WhatsApp-a ili ih podeliti na Google učionici.

 -          Besplatan alat za kreiranje nastavnih materijala je i Google Slides. Ideje kako ga koristiti u nastavi na daljinu podelili su tokom webinara Roberto Boncio i Veronica Terragno, predavači škole Leonardo da Vinci u Milanu, čiji snimak možete ovde pogledati:  

 

 -          U regionalnim okvirima u razmeni iskustava iz digitalne nastave, korisnih materijala i ideja i informacija o svim aktuelnostima koje su vezane za naše školstvo možete pronaći u Facebook grupi Balkanska nastavnička mreža, u okviru nastavničke mreže EduBalkan, čiji je cilj umrežavanje, unapređenje formalnog i neformalnog obrazovanja i očuvanje vrednost i različitosti na teritoriji Balkana. Ova mreža je možda i jedan od dokaza kako iz velikih kriza i pandemija može da nastane nešto dobro i kreativno. 

  

         Naravno, priča o nastavi na daljini se ne završava ovde. U narednom tekstu koji će biti posvećen nastavi na daljinu preneću vam iskustva kolega iz naše zemlje i inostranstva, uz njihove ideje i predloge šta da uradite da bi ovakav vid nastave bio po vašoj meri i po meri vaših učenika.

 

 

Nessun commento:

Posta un commento