Kako sam naslov kaže, jednim aspektom italijanskog životnog stila, koji je vrlo omiljen i kod nas, Srba. Iako već skoro dve i po decenije živimo u nenormalnim uslovima, u zemlji gde je nezaposlenost velika a prosečne plate mnogo ispod evropskog nivoa, kada gledamo naše stanovništvo, teško ćete to primetiti. Možda je tajna u tome što živimo tu gde živimo, ali maštamo da smo na nekim drugim prostorima i tako se ponašamo. Jedan od mitova italijanskog životnog stila, slobodno mogu reći je i Tiramisù, slatka poslastica sa dozom kofeina i šećera koja je taman dovoljna da vam da energiju da nastavite svoj italijanski san. Kako je nastao ovaj kolač i da li je moguće reprodukovati ga u Srbiji? Koliko košta jedno njegovo parče u lokalima? Ima li uopšte smisla jesti nešto što nosi taj naziv ako nije napravljen od originalnih sastojaka? Neću se truditi da vam dajem objektivne odgovore, već ću pokušati da vam dam neke kreativne predloge!
Verovatno ovako izgleda Tiramisù u vašem italijanskom snu |
TIRAMISU'- POREKLO I ISTORIJA
Nikada nije pouzdano utvrđeno da li ovaj kolač vodi poreklo iz regije Toskana ili Veneto. Prema jednoj verziji, nastao je u gradu Siena krajem 17. veka, kada je taj grad posetio Granduca di Toscana- Cosimo III De'Medici. Pošto je bio veliki gurman, tiramisù beše napravljen u njegovu čast, a kasnije postaje omiljeni slatkiš velikih italijanskih udvarača, jer se verovalo da izaziva uzbuđenje pa čak i da je jak afrodizijak. Savetovalo se, naročito muškarcima, da pre ljubavnog susreta konzumiraju ovu poslasticu ali u umerenim količinama. Da li u tome zaista ima istine, na vama je da istražite!
ORIGINALNI RECEPT
Ako želite zaista da saznate kako se priprema, ako vaš italijanski nije na visokom nivou,pre nego što nastavite čitanje opremite se rečnicima i beležite šta je sve potrebno da kupite da biste napravili "pravi italijanski" tiramisù!
Ingredienti (per sei persone):
500
g di mascarpone
80
g di zucchero
4
uova
250
g di savoiardi
1
tazza di caffè forte (meglio espresso)
1
bicchiere di Marsala
cacao
amaro in polvere q.b.
scaglie
di cioccolato fondente
Procedimento:
Separare
i tuorli dagli albumi.
Montare
i tuorli insieme allo zucchero fino a ottenere un composto
bianco
e spumoso.
Con
un cucchiaio in legno lavorare il mascarpone a temperatura ambiente finché
diventa una crema liscia e senza grumi.
Unire
al mascarpone il composto di uova e zucchero, amalgamandolo bene.
Montare
gli albumi a neve ben ferma con un pizzico di sale e aggiungere con delicatezza
alla crema di uova e mascarpone.
Miscelare
il Marsala con il caffè a temperatura ambiente.
Aggiungere
due cucchiai di acqua.
Immergere
velocemente i savoiardi nella bagna così ottenuta: i biscotti dovranno
risultare ben imbevuti, ma non completamente zuppi
(in
caso contrario si sbriciolerebbero).
Foderare
il fondo di una vaschetta in plastica per alimenti con
uno
strato di savoiardi.
Quindi
stendere uno strato di crema al mascarpone, livellandolo con una spatola.
Procedere con un secondo strato di biscotti e coprire con la rimanente crema,
avendo cura di tenerne da parte una piccola quantità per la decorazione.
DA LI SE I KOD NAS ZAISTA TAKO PRIPREMA I GDE DA NAĐEMO ORIGINALNE SASTOJKE?
Ne verujem da naši poslastičari prave ovaj kolač sa sirom Mascarpone, koji, istini za volju, može da se nabavi u većim radnjama, ali je za naše uslove jako skup, oko 660 dinara pakovanje od pola kilograma! Bojim se da u ugostiteljskim objektima koriste ovaj instant krem, umesto krema na bazi sira, jaja i preliva od kafe i vina Marsala. Konačni rezultat: veštački ukus i visoka cena, na sajtu jednog italijanskog restorana u Beogradu, nađoh da je 350 dinara!
Isti đavo kao krem šlag samo mnogo više košta! Uglavnom za balkanske muškarce i domaćice sa plastičnim noktima koje rizikuju da iste istope prilikom kuvanja pudinga |
Možda je zaista dobar i pravljen sa originalnim sastojcima, ali platiti 2 kolača 700 dinara za naše uslove, mnogo je! Drugi rezultat, još ubitačniji, verovali ili ne 399 dinara po porciji! U kultnom novosadskom restoranu Panter, košta SAMO 160 dinara, ako je verovati cenama sa sajta za online naručivanje hrane. Dakle, za 2 parčeta u Novom Sadu koštaju kao jednu u Beogradu, da li je u Panetru dobar i po originalnom receptu, zaista ne znam, jer sam se uglavnom tamo zaustavljala posle onog što Italijani nazivaju "primo piatto", a pošto su porcije ukusne i ogromne, nije mi padalo na pamet da naručim bilo kakav dezert.
TIRAMISU' REPLIKA ILI KAKO U SRBIJI NAPRAVITI PUNU TEPSIJU (ZA 8 OSOBA) SA BUDŽETOM OD OKO 500 DINARA
Možda neće biti pravi tiramisù, već njegova replika. Nemate maskarpone? Nije važno, nećemo ga ni koristiti. Jaja su kalorična i sadrže holesterol? Izbacićemo i njih jer su uz sve to i lako kvarljiva.Verovatno će mnogi moj recept smatrati za kulinarsko svetogrđe, ali, napominjem, mi ipak živimo u Srbiji i nismo toliko bogati da posedujemo originale, jer nismo sigurni da su zaista ono što nam legalno prodaju u radnjama. Zato, kada je kopija, neka je bar dobra. U nastavku sastojci koje ja koristim, sa cenama i preporukama gde da kupite!
1. Piškote ("Savoiardi")- na novosadskom Kvantašu kupujem redovno neke domaće, pakovanje od 400 grama je 130 dinara.
2. Sos za natapanje piškota: 3 pune kašičice nes kafe umutiti sa 3 kašičice žutog šećera i preliti sa 250 ml vrućeg mleka. U takvu "belu kafu" možete valjati piškote ili poređati ih u tepsiju i polako preliti i sipati kašikom po piškotama ovako pripremljenu kafu.
3. Fil: običan puding! Tačnije 2 komada onog što se prodaje u radnjama. Moj savet, uzmite onaj sa ukusom bele kafe, u Univeru jedna kesica košta 26 dinara. Ili jednostavno, kupite u zdravoj hrani 100 grama onog na meru od vanile, čija je cena 25dinara/100 gr, pa ga sami aromatizujte kafom, kapućinom, ili ako imate u kući neki liker od kafe. Sigurno nećete pogrešiti.
Za pripremu 2 keseice pudinga potreban vam je 1l mleka (oko 80 dinara), ali pošto vam je mleko potrebno i za preliv od kafe, bolje je da odmah kupite pakovanje od 1,5l (oko 110-130 dinara) i 4 kašike žutog šećera ili po vašem izboru šećer, med, neki drugi zaslađivač. Bitno je da natopljene piškote prelivate vrućim pudingom i onda da se čitava smesa na sobnoj/spoljnoj temperaturi skroz ohladi pre nego što je prekrijete providnom folijom i smestite u frižider.
I dekoracija na kraju: crna čokolada, savetujem opet onu austrijsku što prodaju na Kvantašu i ostalim pijacama po ceni od 170-200 dinara za 400 grama!
Evo kako sve to izgleda na tanjiru (očekujem naravno gomilu kritika zbog plagijata, ali morate priznati da sam praktična, kreativna i ekonomična u kuhinji, malo li je u današnje vreme!):
Traže se dobrovoljci da provere da li ima afrodizijačko dejstvo :))))) |
VARIJACIJE NA TEMU
Da moj recept nije tako loša kopija (ima kofeina i šećera, podiže vas, vraća vam energiju!) govore brojne varijacije na temu Tiramisù! Prosleđujem vam linkove za neke prilično zanimljive:
I za kraj, ako volite više pivo nego kafu, fenomenalne devojke sa portala Giallo Zafferano vam pokazuju kako se pravi Birramisù:
Po nešto za svačiji ukus! Vaša profesorka italijanskog jezika vam želi srećan Uskrs i puno novih verzija ove italijanske poslastice!
NAPOMENA: Autor ovog teksta nije food blogger niti profesionalni kuvar, već običan amater koji koristi magiju da, kao većina ljudi u Srbiji, od skoro ničega napravi nešto i tako ulepša dan ljudima oko sebe. Opisani recepti namenjeni su poznanicima i prijateljima, nisu za široke narodne mase, a samim tim ne ugrožavaju ničija autorska prava.
SOCIAL SHARE: Ako gore opisano želite da probate, pitajte profesorku kada će ponovo da pravi i rezervišite svoje parče kolača!
Nadam se da ste čitanje završili sa osmehom!
Nessun commento:
Posta un commento